een mooie lach door het bleken van tanden

Tanden bleken geven je een stralender uiterlijk

Een stralende lach is steeds belangrijk geworden in onze samenleving, en het bleken van tanden is dan ook erg in opkomst. Natuurlijke witte tanden zien we vaak alleen bij jonge kinderen. Bij het ouder worden verkleuren tanden onder invloed van tabak, koffie, thee, wijn, drop en andere voedingsmiddelen. De kleur van tanden en kiezen wordt daarnaast ook nog eens bepaald door de dikte van het tandbeen. Daaroverheen ligt een dun laagje glazuur dat kleurloos is. Hoe dikker het tandbeen, hoe geler de tanden van kleur zijn. Dit verklaart gelijk waarom kinderen zulke stralend witte tanden hebben: bij deze groep is het tandbeen van de melktanden erg dun.

 Met het tanden bleken wordt bedoeld het witter maken van de tanden. Er zijn verschillende methoden om tanden witter te maken waarbij er gebruik wordt gemaakt van een bleekmiddel met waterstofperoxide. De bleeklepel bestaat uit een zacht bitje dat speciaal op maat wordt gemaakt. Door de juiste pasvorm wordt het tandvlees goed beschermd tegen het bleekmiddel. De bleeklepel wordt over het algemeen gedurende twee weken in de nacht gedragen. Bij de drogist of apotheker zijn ook bleekmiddelen en bleeklepels verkrijgbaar, maar deze zijn minder effectief en minder betrouwbaar.

Een andere en snellere methode is gebruik te maken van een laser of plasmalicht. Hierbij worden de tanden eerst ingesmeerd met een bleekmiddel. Daarna worden de tanden behandeld met hulp van het plasmalicht of laser. Het bleekmiddel werkt hierdoor sneller in. Over het algemeen duurt deze methode 1 tot 2 uur en wordt voornamelijk in het buitenland toegepast.

In plaats van een warmtelamp kan er ook gebruik gemaakt worden van een ledlicht. Vaak is hiervoor een lagere concentratie waterstofperoxide voor nodig en is deze methode ook veilig, het tandglazuur wordt weinig tot niet aangetast. Deze methode voldoet tevens aan de Europese richtlijnen voor het bleken van tanden.

Wanneer de zenuw is afgestorven is de tand dood. Vaak zien we een snelle verkleuring van de tand of kies. Om dode tanden te bleken zal de tandarts een gaatje in de betreffende tand maken, waarna het bleekmiddel binnenin wordt aangebracht. Dit blijft enkele dagen zitten. Soms moet deze behandeling herhaald worden. Nadat de tand voldoende gebleekt is wordt het bleekmiddel verwijderd en de tand gesloten.

Het bleken van tanden kan risico’s met zich meebrengen, waaronder beschadiging van het glazuur. Ook kunnen vullingen gaan lekken of blaren in de mond ontstaan. Aantasting van het tandglazuur ontstaat vaak door een te lange periode van bleken. Tandglazuur beschermt de tanden tegen cariës, maar ook tegen het verkleuren van de tanden door intrekking va kleurstoffen uit voedingsmiddelen. Het is daarom belangrijk om de aanbevolen tijd om tanden te bleken niet te overschrijden.

Lekkende vullingen die reeds al aanwezig zijn moeten eerst hersteld worden. Bleekmiddel kan namelijk onder een lekkende vulling terecht komen. Wanneer een hoge concentratie van waterstofperoxide gebruikt wordt, vaak van 70% of hoger en gedurende langere periode kan er blijvende schade aan de tanden ontstaan. Het glazuur is dan dusdanig beschadigd dat de glans van de tanden af is en de tanden eruit zien als witte krijtjes. Om dit te voorkomen moeten de tanden met beleid gebleekt worden. Voor goed advies over het bleken over tanden verwijzen we u graag door naar Tandenblekengids.nl


Geef een antwoord